Stigao je Android 10, evo što donosi

Stigao je Android 10, evo što donosi

Android 10 donosi dorađeno sučelje, bolju sigurnost i neke nove mogućnosti. Sigurnost je sada na višoj razini a sve zajedno bi trebalo i bolje raditi.

Novi Android 10 je stigao na sve Pixel mobitele - od prvog Pixela do Pixel 3 XL (top model iz 2018., Pixel 4 stiže u listopadu). Iznenađenje jest prvi Pixel, koji je zašao u godine i službeno više ne bi trebao dobivati nadogradnju.

Kao i obično, OTA može potrajati tjednima pa vlasnici Pixela bilo koje generacije, ako vam se ne da čekati ovdje možete pronaći Android 10 za vaš mobitel.

Zanimljivo jest da je Xiaomi pretekao velike igrače, i - za sada samo u Indiji i Kini - i pustio stabilnu verziju Androida 10 te povrh nje MIUI 10.

To je prilično iznenađenje: Xiaomi 9T Pro nije flagship tvrtke, a MIUI 10 je jako prerađen Android 10. Svaka čast, sad samo treba vidjeti kada stiže nadogradnja i do naših kupaca.

Sam Google je istaknuo deset najvažnijih novosti Androida 10:

Podnaslovi uživo

Na telefonu se automatski reproduciraju mediji s titlovima. Jednim dodirom, Live Caption automatski opisuje videozapise, podcaste i audio poruke - čak i za stvari koje sami snimate, bez potrebe za internetom...

Pametni odgovori (Smart Replay)

Ovo je cool. U Androidu 10 dobivate više od predloženih odgovora na svoje poruke, dobit ćete i preporučene radnje. Dakle, ako vas prijatelj zatraži na večeri, telefon će vam predložiti tekst

Pojačivač zvuka

Utišavanje pozadinske buke u kombinaciji s tuningom zvuka za najbolju kvalitetu slušanja – zgodno, vidjet ćemo kako radi u praksi.

Navigacija gestama

Dorađena navigacija gestama trebala bi olakšati korištenje mobitela. Naravno, ako vam se ne sviđa možete pozvati i “normalne” Android tipke.

Tamna tema

Ovo je zakon, ne samo za vlasnike mobitela s OLED ekranima. Najbolja je implementacija tamne teme na razini sistema poput ove. Još samo da developeri u većem broju prigrle ovu opciju. A budu, sada kad je dio OS-a.

Bolja kontrola privatnosti

Sigurnosti nikad previše. Pitajte Google, stalno pronalaze malware i exploite u svom Google Play shopu. Hoće li nam ovo pomoći? Vjerojatno ne, jer ionako po navici klikamo sva dopuštenja za novo instaliranu aplikaciju.

Zašto? Pa inače ne radi, ili radi ograničeno ako ne damo dopuštenja. Isto vrijedi i za kontrolu GPS-a, tj lokacije.

Sigurnosne zakrpe

Sada će stizati još brže i jednostavnije, kroz Google Play. Korisno. Google je napravio dobar posao s mjesečnim sigurnosnim zakrpama koje su sigurnost podigle na znatno višu razinu. Barem za one brandove mobitela koji ih redovno objavljuju.

Fokusirani mod

Da, treba napom ponekad malo mira od mobitela. Upravo tome služi Focus Mode koji vam omogućava nesmetano uživanje u čemu god. Igranju, gledanju filmova ili surfanju.

Family Link

Ovdje najzanimljivije izgleda Screen Time Limit, ili ograničenje igranja za djecu – vrlo korisno. 

Kamera

Android će, napokon!, podržavati HEIF format. Znate onaj, kojeg iPhone ima od sedmice, a koji vam omogućava bolju kompresiju i (daleko važnije) fotografiranje sa širim spektrom boja?

Jer, da, da, vaš najnoviji Samsung / Huawei / Xiaomi s finim DCI-P3 OLED ekranima i dalje snimaju u starom, uskom spektru boja. S ovime će fotografije postati vjernije i životopisnije jer će moći snimiti boje koje danas ne mogu. Napokon!

Ovo su novosti u samom Android 10 OS-u, naravno proizvođaći će povrh ovoga dodati još opcija svojstvenih za njihove ljuske – One UI, EMUI, MIUI, OxygenOS.

izvor