Nacionalne televizije kreću s DVB-T2/H.265 signalom u rujnu, evo što trebate znati

Nacionalne televizije kreću s DVB-T2/H.265 signalom u rujnu, evo što trebate znati

Hakom je objavio: u skladu s postupkom provođenja natječaja za DVB-T2 mutliplekse M1, M2 i L1, 17. lipnja 2019. održano je javno otvaranje ponuda. U natječajnom roku pristigla je jedna ponuda, ponuđača Odašiljača i veza d.o.o., a kratki  prikaz sadržaja ponude dostupan je na poveznici

U spomenutim multipleksima koristit će se noviji DVB-T2 standard i H.265/HEVC sustav kodiranja. Prelazak na učinkovitiji DVB-T2 standard i H.265/HEVC sustav kodiranja omogućit će nastavak emitiranja postojećih televizijskih sadržaja u visokoj razlučivosti (HDTV) za sve nakladnike, uvođenje novih sadržaja i dodatnih usluga te oslobađanje RF spektra druge digitalne dividende za daljnji razvoj mobilnih usluga.

Po završetku pregleda i ocjene pristigle ponude, HAKOM će najkasnije do 12. srpnja 2019. donijeti Odluku o izdavanju dozvole.

Drugim riječima, negdje u rujnu možemo očekivati nacionaloni program u visokoj rezoluciji. Napokon!

Ok, lijepo, a u kojoj rezoluciji ćemo gledati TV? U FullHD, ali 1080i (interlaced). Taj signal zauzima upola manje od progresivne FullHD rezolucije (najbolja kvaliteta) jer naizimjenice prikazuje parne, naizmjenice neparne linije TV slike.

No to vas ne treba brinuti, svi moderni televizori se fino nose sa 1080i signalom i u 99% vremena ne možete vidjeti razliku u odnosu na punokrvni, progresivni FullHD. Dakle, očekuje nas oštra jesen – napokon!

Slijedi mali Q&A sa svim odgovorima koje trebate znati o novom standardu emitiranja TV signala, koji će potpuno preuzeti današnji za tri godine (isprva kreće s testnim emitiranjem).

  1. Imam par godina star TV, hoću li moći hvatati novi DVB-T2/H2.65 signal?
    Vrlo vjerojatno da, ako nije stariji od tri godine i nije neki noname brand super niske cijene: unazad tri godine svi televizori renomiranih brandova u Hrvatskoj se prodaju s DVB-T2 TV tunerima.

  2. Hoću li trebati novu kućnu ili vanjsku antenu?
    Ne.

  3. Imam TV koji ne podržava DVB-T2, što da radim?
    Ništa, mirni ste do 2022. jer tek tada će prestati emitiranje današnjeg SDTV signala. Nakon toga, trebat će vam novi TV ili DVB-T2/H.265 prijemnik u vidu zasebne “kutije”, koja će do tada vjeorjatno koštati stotinjak kuna. Alternativno, možete je nabaviti već ovu jesen i uživati u daleko boljoj kvaliteti slike.

  4. Ima li novi signal HDR sliku?
    Ne.

  5. Isplati li se kupiti STB s DVB-T2/H265 TV tunerom za starije FullHD televizore?
    Da. Novi signal je cca 4x oštriji od postojećeg, što je itekako vidljivo na 40″ ili većim televizorima. Na 32″, razlika nije tako vidljiva osim ako ne sjedite jako blizu.

Isplati li se sada kupiti novi televizor? Da. Definirani su svi standardi koje je trebalo definirati: HDR je dozrio, 4K je postao mainstream a sada i naš nacionalni TV program prelazi na kvalitetniji signal.