11 stvari koje trebate znati o iPhoneu 11

11 stvari koje trebate znati o iPhoneu 11

Tradicionalno novi iPhonei stižu u rujnu a u trgovine koji tjedan kasnije. Apple je i ovoga puta napravio sjajne mobitele koji su sprijeda manje više identični prethodnicima, ali straga donose novi "otok" s kamerama. Nove su i matirane staklene pozadine koje super izgledaju, ne packaju se i nude bolji grip.

Unutrašnjost je potpuno nova, baterije su kapacitetnije, punjenje je brže a tu je i širokokutna kamera. Poboljšanja su znatna, donosimo vam 11 stvari koje trebate znati o novom iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max.

    1. iPhone i dalje ima najbolje kućište

Kućišta iPhonea su već godinama definicija premiuma. Iako su i Android flagshipi znatno napredovali, i dalje samo i jedino iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max imaju okvir od nehrđajučeg čelika, koji je znatno čvršći i tvrđi od najboljih aluminijskih legura. 

I to se osjeti čim ga primite u ruku. Dojam kvalitete je za deset, a to se potvrdilo i u praksi.

  2. iPhone roni do 4 metra dubine

Svi iPhonei već godinama imaju IP68 certifikat (zaron do 1.5 metara, do pola sata, u slatkog vodi) no novi modeli ga obilato nadmašuju.

iPhone 11 može zaroniti do 2 metra do pola sata, a iPhone 11 i iPhone 11 Pro Max mogu zaroniti do 4 metra, do pola sata. Više i dolje od bilo kojeg drugog flagshipa, bolji su samo neki ruged mobiteli.

  3. iPhone je dobio širokokutnu kameru

Bilo je i vrijeme! Po starom dobrom običaju, iPhone nije prvi ali kad nešto napravi, napravi to vrhunski. Nova širokokutna kamera hvata 120 stupnjeva, ima 12 MP i autofokus pa radi jako dobre fotografije u svim uvjetima, za što veliki dio zasluga ide i novom A13 Bionic čipsetu.

Poboljšana je i glavna kamera (F1.8 12 MP) te 2x zum kamera koja sada ima F2.0 objektiv i 12 MP (kod prethodnika F2.4).

  4. Neural Engine poboljšava low light fotografije

iPhonei će dobiti nadogradnju za Low Light fotografije, za koji mjesec. No isplati se čekati, bit će to spektakl. iPhone 11 će tada napraviti 9 fotografija, analizirati ih i spojiti u jednu, izvrsne kvalitete (za low light uvjete).

iPhone 11 će i prije okidanja snimiti 4 fotografije, nakon okidanja snima jednu s ekspozicijom od sekunde te još tri povrh toga, pa sve spaja uz pomoć AI u jednu, najbolje kvalitete. Boje, oštrina i razina šuma će biti vrhunske.

  5. iPhone 11 snima 120 sličica u sekundi kod 4K videa!

Svakako najrevolucionarnija novost jest image stacking za 4K video. Vaš novi iPhone će snimati po dvije slike za svaki kadar 4K@60 FPS videa - jednu s duljom i jednu s kraćom ekspozicijom - i spojiti ih, uz dodatne optimizacije, u jednu s boljim bojama, ekspozicijom, dinamičkim rasponom i kontrastom.

Na taj način će ionako vrhunski video postati uvjerljivo najbolji u klasi - nitko drugi ne radi ovako nešto. S razlogom, treba vam super brz senzor kamere i još kapacitetniji ISP / čipset.

To radi automatski, u realnom vremenu! Jedino što će korisnik vidjeti i osjetiti jest daleko kvalitetniji video zapis.

  6. A13 Bionic je najmoćniji čipset današnjice

Apple ima privilegiju da dizajnira vlastite čipsete od nule, koji rade sjajno usklađeni s iOS-om. Već godinama Apple je barem jednu generaciju ispred Android konkurencije po performansama, a tako je i sada.

Android je upravo dostigao A12 Bionic čipset iz godinu dana starih iPhonea, no sad je tu A13 koji je 20% brži i troši do 40% manje struje.

Izrađen je u najnovijem 7 nm EUV proizvodnom procesu i sastoji se od 8.5 milijardi tranzistora. Rezultat? iPhone 11 je jači od većine prijenosnika i stolnih računala na tržištu...

  7. bolja autonomija

iPhone 11 ima u sva tri modela veće baterije. Apple se ne hvali kapacitetom, ali on je redom  3110, 3190 i 3500 mah. Uz štedljiviji ekran i znatno štedljiviji čipset, novi iPhonei traju dulje.

Naravno, tu je i reverzibilno bežično punjenje.

  8. Brzi punjač

Za razliku od prošle godine, kada su iPhonei podržavali brzo punjenje ali su dolazili sa sporim 5W punjačem, Apple ove godine prilaže brzi 18 W punjač. Izvrsno!

  9. Još bolji OLED ekrani

Vrhunski OLED ekrani pažljivo su podešeni za maksimalnu vjernost boja i kvaliteta slike im je fantastična. Dolaze u iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max (obični 11 ima LCD ekran), svjetliji su, podržavaju SVE HDR standarde uključujući i najzahtjevniji Dolby Vision (nitko drugi nema takav ekran...) a ujedno su i štedljiviji.

OLED ekrani na novom iPhoneu su briljantni u svim svjetlosnim uvjetima, bit će ih pravi užitak gledati.

  10. iOS

Napredan, super optimiziran, brz i siguran iOS je i dalje prvi izbor ako tražite sigurnost. iOS već godinama po defaultu kriptira baš sve datoteke na vašem mobitelu, virusa nema, a aplikacije iz trgovine su detaljno provjerene.

Iako iOS nije konfigurabilan poput Androida, jednom kad se naviknete na njegovu logiku, estetiku i jednostavnost uporabe teško ćete se vratiti na Android mobitele.

Nadogradnje da ne spominjemo: dobiju ih odmah, svi. Računajte da ćete imati najnoviji iOS sljedećih 4- 5 godina i da će vam iPhone raditi izvrsno cijelo vrijeme.

  11. Apple Watch 5

Najprodavaniji i najnapredniji pametni satovi današnjice dolaze s Applovim potpisom. Novi Watch Series 5 će sasvim sigurno nastaviti tu tradiciju.