Kako odabrati laptop?

Kako odabrati laptop?

Odabir prijenosnog računala je kompliciran posao! Za usporedbu, zamislite da su svi auti manje-više iste veličine, da troše iste količine goriva, da ih ima šest-sedam marki, da koštaju slične svote... Brzo bi izabrali kojeg ćete, zar ne?

A opet, laptopi se među sobom itekako razlikuju, i lako se može dogoditi da odaberete krivog! Srećom, tu je vaš omiljeni blog, da vam pomogne savjetom.

Da bi vam olakšali odabir, prijenosna računala smo podijelili u četiri kategorije - već prema tome za što ih trebate.

Ultrabook laptopi su oni koji su iznimno lagani i kompaktni. Namijenjeni su onima koji puno putuju i koji će ih najčešće koristiti u pokretu. Nazivaju ih još i ultraprijenosnim računalima. Kako je imperativ da budu lagani i kompaktni, među njima ima dosta modela čiji su zasloni manji od uobičajenih 15,4”: modeli sa 14” ili čak 11” ekranima. Ima ih i onih koji nemaju sve uobičajene priključke. S druge strane, ima i beskompromisnih modela, koji ne žele žrtvovati jake performanse a svejedno ponuditi i visoku mobilnost, snažnu bateriju... Stoga u ovoj klasi vlada veliko šarenilo cijena, mogućnosti i veličina!

Najpopularnije ultrabook računalo u našoj ponudi je Acer Swift 3, koji nudi snažne komponente u tankom i laganom metalnom kućištu koji teži manje od kilograma i pol.

Gaming laptopi, kojih u našoj ponudi imamo više od pedeset, su prijenosna računala na koje imamo sasvim suprotne zahtjeve: podnijet ćemo da su velika, teška, čak i glomazna – samo da su snažna, da na njima možemo igrati najnovije igre. Ovdje je presudan kriterij da imaju najjači hardver, u prvom redu što jači procesor, što jaču grafičku karticu i što više memorije.

Business laptopi su oni koje koristimo za posao. Bilo da ih koristimo za crtanje, projektiranje, video obrada ili obradu zvuka, pred njih se postavljaju slični hardverski zahtjevi. Zanimljivo je da su ti zahtjevi manje zahtjevni od igranja! Dakako, ti zahtjevi mogu biti različiti: ako se bavite grafikom, trebat ćete bolji ekran nego ako ga kanite koristiti za programiranje.

Naš najprodavaniji model u ovoj konkurenciji je Lenovo ThinkBook 15-IIL koji moderni poslovni prijenosnik tanak svega 18,9 mm, a dolazi u mineralno sivoj boji. Lenovo ga predstavlja kao prijenosnik na kojeg se vaše poslovanje može osloniti: ThinkBook 15 ima ThinkShutter, zaštitni pokrov za kameru, a svaki ThinkBook je prošao rigorozne testove izdržljivosti i može podnijeti padove, prolijevanje, udarce, prašinu i ekstremne temperature.

Multimedia laptopi su naša posljednja kategorija, koju je možda i najteže definirati; recimo da u nju pripadaju računala koja ćemo najviše koristiti za njihove osnovne funkcije: pisanje dokumenata, e-mail, YouTube, gledanje filmova i serija, slušanje glazbe...

Uvjerljivo najprodavaniji model u toj kategoriji je HP 250-G7 kojeg sam proizvođač predstavlja kao “praktičan spoj svakodnevnom radu: možete biti sigurni da HP 250 G7 može podnijeti sve svoje svakodnevne zadatke.”