Kako odabrati ploču za kuhanje

Kako odabrati ploču za kuhanje

PLOČE
Prilikom odabira ploče za kuhanje, možete birati između tri opcije. Plin, Staklokeramika i Indukcija. Svaka od ovih tehnologija ima svoje prednosti i mane a odluka što želite ovisi o osobnim potrebama.


PLIN
Velika snaga i mogućnost finog podešavanja jačine, plin je odličan izbor za korisnike koji kuhaju često i za veliki broj ljudi. Plin je odlična varijanta za pripremu mesa, pogotovo za prženje, pohanje i pečenje, odnosno za sve zadaće u kojima je potrebna velika snaga u kratkom roku. Funkcionira sa svim vrstama posuđa za kuhanje


INDUKCIJA
Indukcija funkcionira na principu izmjeničnog magnetskog polja i ima iznimnu snagu. Poznata je po tome da vodi treba samo 30-ak sekundi da zakuha kada je snaga podešena na najvišu razinu (ovisi o veličini posude i količini vode). Indukcija je i iznimno sigurna jer je potreban lonac na površini za kuhanje kako bi došlo do prijenosa energije. Ukoliko je snaga postavljena na maksimum a nema lonca na ploči, možete slobodno nasloniti ruku na površinu, staklo će biti hladno. Bitno je napomenuti da indukcija zahtjeva specijalizirano posuđe za kuhanje jer površina mora biti magnetska. Ukoliko niste sigurni da li je određena posuda odgovarajuća provjerite njezino dno. Tamo obično stoji piktogram za indukciju. Ukoliko piktograma nema, možete nasloniti dječji magnet na dno posude. Ukoliko magnet prianja, posuda je pogodna za kuhanje. Neke indukcijske ploče imaju proširive zone za kuhanje koje se prilagođavaju promjeru lonca, grijući tako cijelu površinu i omogućavajući veliku fleksibilnost prilikom kuhanja. Jednostavna za održavanje.

STAKLOKERAMIKA
Staklokeramika je kuhanje na električnu energiju gdje se grijači nalaze ispod sloja kemijski ojačanog stakla. Ukoliko se staklo zaprlja uslijed korištenja mogu se koristiti specijalizirane oštrice kako bi očistili površinu za kuhanje. Standardne staklokeramičke ploče imaju četiri zone za kuhanje i bitno je da promjer lonca ne prelazi iscrtana polja kako bi se zadržala energetska učinkovitost. Određene ploče imaju mogućnost proširivanja polja kako bi se povećala potrebna površina za kuhanje. Komande su u većini slučajeva na dodir kako bi se održale čiste linije i lijep dizajn.