Odabir nape za indukcijsku ploču

Odabir nape za indukcijsku ploču

Štedljivije su i brže, ali najvažnije - ne griju se. Prednosti indukcijskih ploča su brojne. Primjerice: temperatura površine indukcijske ploče nikad nije veća (štoviše, manja je) od temperature posude u kojoj se nešto kuha, dakle bit će do 100 stupnjeva. Vruće, ali nećete ostaviti kožu na njoj, kao što biste kod staklokeramičkih ploča. One se zagriju do par stotina stupnjeva i ostaju jako vruće desetak minuta nakon što prestanete kuhati.

Indukcijske ploče rade na principu uspostavljanja magnetskog polja visoke frekvencije, zbog čega se feromagnetsko posuđe iznimno brzo ugrije a nakon kuhanja ploče se ponovno ohladi za manje od minute. Zbog činjenice da direktno grijete posuđe dolazi do manje potrošnje energije -time štedite energiju, vrijeme i novce.

Prijenos topline se ne vrši direktno, dodirom i zračenjem kao kod staklokeramičke ploče, nego se toplina stvara u posuđu - i nigdje drugdje.

Dodatan plus je što ne morate paziti gdje točno stavljate posudu, ona radi po cijeloj površini indukcijske ploče.

Bolje opremljeni modeli (većina) ima funkciju "Booster" koja omogućava kuhanje jela što je brže moguće, te senzor koji sprječava pregrijavanje hrane.

Nakon kuhanja indukcijske ploče ne griju vašu kuhinju - to je posebno bitno u ove vruće dane a kako se staklo-keramička ploča ne zagrijava tijekom procesa kuhanja eventualno ulje ili ostale masti koje se nađu u zoni kuhanja ne mogu se zapeći na površini ploče za kuhanje. Ta činjenica čini čišćenje izuzetno jednostavnim.

Također vrlo korisna funkcija je i Timer koju imaju malo nešto bolji modeli (ali opet ne preskupi – srednji cjenovni razred), a ona je izrazito korisna za kuhanje jela koja možemo podesiti da se isključe u određeno vrijeme – do max. 99 min. Staviš kuhati juhicu, odeš s djecom van i kad se vratiš gotovo pola ručka...

Nedostatak indukcijskih ploča? Samo je jedan: ne rade s aluminijskim i staklenim posuđem. Hoće li raditi s vašim? Najbolji je test magnetom, npr. kuhinjskim. Ako se lijepi za vaše posuđe, radit će na indukcijskoj ploči. Posuđe, ne magnet :-).

Dakle da, želimo indukcijsku ploču, ona je nemjerljivo bolji izbor od staklokeramičkih ploča. No pripazite kod odabira nape.

Odabir nape za indukcijsku ploču

Ne odgovara svaka napa indukcijskoj ploči. Moguće je da će neki modeli odgovarati i neće se stvarati kondenzacija (preporuka je kupiti jači model), ali ipak bitno je upozoriti i na moguću kondenzaciju na kuhinjskim elementima i napi, što nitko ne želi.

Kod indukcijskih ploča, razlika u temperaturi između vrućeg zraka iznad ploče i hladnijeg zraka ispod nape uzrokuje kondenzaciju i kapanje. Para se često nakuplja na kuhinjskim elementima, kao što su vrata, odnosno fronte.

Određeni modeli napa su doskočili i tome pa nude modele s tzv. S.O.S. (Steam off system) tehnologijom (dva Faber modela), stvaraju kontrolirano strujanje zraka spiralnog oblika s varijabilonom geometrijom.

To stvara vrtlog koji ubrzava strujanje zraka prema gore, optimizira usisni efekt i hvata sve mirise i paru. Rezultat? Nema kondenzacije, vaša kuhinja ostaje čista, suha i bez mirisa.

Savjeti za kupovinu nape

Postoje dva osnovna tipa napa: ekstrakcijska i filtracijska. Ako je moguće birajte uvijek ekstrakcijsku - ona izvlači zrak iz prostorije u dimnjak. Filtracijska je odabir kada zbog konfiguracije kuhinje ne možete doći do dimnjaka.

Ekstrakcijska napa

Sastoji se od:

  - Sustav dimovoda (odvodi zrak na otvoreno)

  - Sustav usisavanja (uvlači zrak)

  - Kućište nape

  - Filter za masnoću (štiti motor od oštećenja uslijed nakupljanja masnoće)


Filtracijska napa

 Sastoji se od:

  - Filtar s aktivnim ugljenom (pročišćava zrak od neugodnih mirisa – samo kod filtrirajuće verzije)

  - Sustav usisavanja (uvlači zrak)Filtracijska

  - Kućište nape

  - Filter za masnoću (štiti motor od oštećenja uslijed nakupljanja masnoće)

Potreban kapacitet usisavanja nape određuje se prema veličini kuhinje. Standardna formula za izračun efikasnosti: m2 kuhinje x visina kuhinje x 10 izmjena zraka = odgovarajući usisni kapacitet na 10 obnavljanja zraka po satu

Primjer: kuhinja veličine 15 m2, visine 3 m, zahtijeva napu usisnog kapaciteta od minimalno 450 m3/h. 
Odnosno: 15m x 3m x 10 = 450 m3/h.

Pazite još i na:

  - Duljina ploče za kuhanje - napa bi u pravilu, trebala biti dugačka barem koliko i kuhalište.

  - Za učinkovitiji rad nape, savjetujemo ugradnju na visini koja ne prelazi 75 cm iznad ploče za kuhanje. Najmanja udaljenost od ploče za kuhanje iznosi 65 cm.

To je to. Želimo vam mnogo lijepih trenutaka u vašoj novoj, modernoj i funkcionalnoj kuhinji! Našu ponudu napa i ploča potražite na ovom linku