Kako odabrati perilicu posuđa?

Kako odabrati perilicu posuđa?

Perilice posuđa su sve sofisticiranije. Bolji modeli imaju inverterske motore, naprednu elektroniku, senzor zaprljanosti prema kojem podešavaju program rada te različite komforne opcije. Uz grijanje na 70 stupnjeva ili više ubija se 99% bakterija, a kvaliteta pranja je porasla u odnosu na starije perilice.

Krenimo od osnovnih tipova perilica.

Najčešće su ugradbene i integrirane. Razlika je što ugradbene nemaju info panel vidljiv dok ih ne otvorite, integrirane imaju pa su komfornije i atraktivnije.

Ugradbena perilica:

Integrirana perilica:

 

Postoje još i samostojeće i stolne perilice.

Stolne su male, i predviđene su za smještaj u male kuhinje s ograničenim prostorom.

Slikovni rezultat za stolna perilica suđa

Standardne veličine perilica su 60 cm i 45 cm širine.

Glavna razlika je u kapacitetu, no savjet je da ne kupujete nužno veliku perilicu ako ste samac ili u maloj obitelji. Pranje suđa u polupraznoj perilici je neekonomično, a ako dugo skupljate suđe može se zasušiti / usmrditi i bit će puno bakterija.

Kao i drugi kućanski uređaji, i perilice posuđa imaju energetski certifikat:

Osim potrošnje struje (262 kWh godišnje) bitna je i kvaliteta pranja, koliko kompleta posuđa stane u nju te buka. Potrošnja vode? U Zagrebu je kubik oko 25 kn, a to je 1000 litara, pa sad jel potroši 1,82 kubika godišnje kao ova, ili 2.02 kubika nije tako važno, financijska razlika je beznačajna.

Daleko je važnije koliko buči: 46 dBa je vrlo tiho, pa ovu Bosch perilicu možete bez problema ostaviti po noći, uz jeftiniju struju što donosi i uštedu i miran san.

Tehnikalije modernih perilica

Inverterski motor za štedljiv i dugotrajan rad se nalazi u većini modela više cjenovne klase. Dobar primjer moderne perilice je Samsung:

Neke od zanimljivijih mogućnosti su:

  • Aqua stop perilica detektira prolijevanje vode, pa gasi dovod vode i uključuje pumpu za ispumpavanje u odvod
  • Comfort Lift - mega cool opcija electrolux grupacije. POgledajte:

  • Parna funkcija za bolje pranje

  • Samsung Zone Booster i Water Wall - snažnije prskanje po zonama za prljavije posuđe. Vidi se u prvom videu
  • Pranje kristalnih čaša - bolje perilice su nježne i prema finom, tankom (i krhkom) kristalu, koji se raniej nije smio prati

  • Brzo pranje - Gorenje to može odraditi za samo 15 minuta:

  • Pranje na visokim temperaturama (75 stupnjeva) - normalno pranje ide do 60 stupnjeva, na 75 stupnjeva Gorenje ubije 99% bakterija pa je dobro za pranje dječjih bočica za hranu.

  • Sušenje otvaranjem vrata - perilica pred kraj ciklua odškrine vrata da vlažni zrak ode van, što ubrza sušenje i štedi energiju. Ima to i AEG grupacija (Air Dry)

I za kraj, važan savjet: nemojte ispirati suđe prije nego ga stavljate u perilicu! Naime, senzor na filteru mjeri nečistoće nakon prvog ispiranja. Ako ih je malo, pali blaži oblik pranja. Pa će lonci ostati neoprani...