Kupujete novu perilicu rublja? Evo što trebate znati

Kupujete novu perilicu rublja? Evo što trebate znati

Koju perilicu rublja kupiti? Na što paziti kod kupovine? Isplati li se posegnuti dublje u novčanik i kupiti skuplje modele? Kakva im je trajnost, hoće li se pokvariti odmah nakon isteka garancije?

Pitanja ima mnogo, a mnogo je i odgovora. Stoga donosimo pregled bitnih i zanimljivih stvari koje nove perilice rublja pružaju, a izračunali smo i isplativost. Imate staru perilicu koja dobro radi? Možda vam je najbolja opcija da je stavite na Njuškalo. Nova će se brzo isplatiti.

Hoće li skupa perilica znatno bolje oprati rublje u odnosu na jeftiniju? Neće, danas sve perilice peru vrlo dobro, ili izvrsno. Ali skuplji modeli nježnije peru, štedljiviji su, imaju paru za lakše glačanje a po želji i brzo pranje i naknadno dodavanje zaboravljenih komada rublja (što je popularizirao Samsung s AddWash perilicama) ili pak upravljanje putem interneta.

Drugi brandovi, poput LG-a, nemaju dodatna vratašca ali to možete odraditi kroz glavna vrata - naravno, samo do određenog trenutka pranja.

Brza pranja su ispod sat vremena, dok eko pranja traju i do 2.5 sati.

Fun fact: perilice za američko tržište su u pravilu znatno brže, neke operu robu i za samo pola sata. Razlog je ubrzani tempo života, ali posljedica je slabije oprana roba. Ako imate iole tvrdokorniju mrlju ostat će. Europljani to ne trpe.

Potrošnja struje

Današnje perilice imaju izuzetno štedljive načine pranja, pa se neke hvale i A+++ - 50% što znači da troše upola manje struje od A+++ perilice, što je fantastično.

Ok, a koliko to osjetimo na novčaniku u praksi?

 

Ova Electrolux perilica troši samo 97 kWh godišnje, uz 220 ciklusa (certifikat). To znači da po ciklusu pranja u prosjeku potroši 97/220 = 0.44 kWh struje, po cijeni od 0.95 kn (za kućanstva, skuplja tarifa) uz pretpostavku jednog pranja dnevno:

0,44 x 0,95 x 365 =  139 kn godišnje.

Najjeftinije nove perilice su A+ klase. Postoje i uređaji A i B klase, ali to su kombinacije perilica sušilica gdje se ne zna koliko točno troši samo pranje, pa uzimamo ovo za usporedbu.

 

Ovdje je računica sljedeća: 182 / 220 x 0,95 x 365 = 287 kn struje godišnje.

Dakle, ako kupite najštedljiviju novu perilicu iz naše ponude, u usporedbi s najjeftinijom, godišnje štedite 148 kn, ili na deset godina 1480 kn samo na struji. Tu je još i voda, detergent, te prije svega veliki broj pošteđenog rublja koje duže traje u naprednijoj perilici.

Ako imate 7-8 godina staru perilicu, koja je trošila cca 2 kWh struje po pranju, godišnje štedite s novom, najjeftinijom perilicom 443 kn, a s A+++ - 50% 591 kn. Pomnožite to s 10 godina i dobit ćete fascinantne uštede!

Nove tehnologije pranja

Samsung je prije više godina izmislio Eco Bubble tehnologiju, koja znatno štedi struju, ali još i više samo rublje. O čemu se tu radi?

Perilica ne miješa rublje, deterdžent i zagrijanu vodu kao sve ostale, nego napravi finu pjenu od deterdženta i pere u hladnoj, ili minimalno zagrijanoj vodi.

To značajno štedi struju, ali i samu robu koja u praksi izdrži dvostruko veći broj pranja. Tome pridonosi i posebno oblikovan bubanj, koji je blaži prema odjeći.

Rezultat je sjajan: imamo perilicu koja znatno produljuje vijek trajanja robe a ujedno i štedi konkretne iznose u potrošnji struje. Kvaliteta pranja? Ista kao kod klasičnih perilica.

Eco Bubble je sada već desetak godina na tržištu a u međuvremenu su i ostali brandovi usvojili slične tehnologije pranja na niskim temperaturama, što štedi struju i odjeću. Samsung je tu bio u velikoj prednosti, no danas više nije. Štoviše, Electrolux grupacija prednjači naprednim funkcijama.

Trenutno je vjerojatno najnaprednija AEG perilica serije 9000, koja prije pranja demineralizira vodu, i u kojoj možete bez problema prati vunene veste. To je uvedeno 2017 godine i konkurencija još nije popratila.

Posebno je tvrda zagrebačka voda, čiji minerali oštećuju odjeću kod pranja. Filtrirni sistem ionske izmjene brine da je voda mekša te da sredstvo i omekšivač budu učinkovitiji i pri nižim temperaturama.

Vaganje i doziranje

Kad smo već kod Electrolux grupacije (znamo, zar ne? Zanussi, Electrolux i AEG) treba svakako spomenuti ProSense tehnologiju koja važe ubačeno rublje i prema tome dozira detergent.

Zašto tako komplicirati? Upravo je previsoka koncentracija detergenta najštetnija za trajnost vaše odjeće.

Kod Boscha je to iDOS funkcija, kod Electroluxa 6th Sense Technology, AEG to zove ProSense, 

Parna funkcija

Čemu sad ovo? Parna funkcija je vrlo korisna u tri aspekta. Prvo, značajno smanjuje gužvanje odjeće, tj olakšava peglanje.

Drugo, postoje programi koji će samo parom osvježiti odjeću. Primjerice, obuli ste čistu vestu, otišli na kavu i vratili se zadimljeni? Nema potrebe da je perete 20 minuta u pari će izvuči baš sve mirise.

Treće, uz pomoć pare otklanja se 99.9% alergena.

6 motion

Još jedna LG-eva tehnologija. Zahvaljujući direct motion motoru, koji može raditi bilo kako bilo kojom brzinom, LG je implementirao šest različitih pokreta za različite tkanine.

Na taj način dobivamo bolje pranje, uz manje oštećenje tkanine.

Brzo pranje

Ekonomično pranje je sporo, ove godine proizvođači imaju dosta perilica sposobnih brže oprati rublje. To ga nešto više oštećuje i troši se više energije, ali nisu velike razlike.

Kako to radi? Samsung QuickDrive štedi 50% vremena u svim programima, zahvaljujući inovativnom bubnju, različitim pokretima i snažnijem uštrcavanju vode.

Kod LG-a imamo TurboWash, koji opere robu unutar sat vremena.

Spajanje na WiFi imaju gotovo svi bolji modeli, i nudi vam mogućnost kontrole i upravljanja radom perilice. To zna biti vrlo korisno - ubacite rublje u perilicu prije posla, složite sve da bude gotovo kad se vratite. Jer, rublje nije dobro ostaviti 5- 6- sati vlažno, u perilici...

Kad se podvuče crta, nove perilice se itekako isplate vlasnicima starijih mašina. I to sad i odmah, jer će za 3 - 5 godine samo na struji uštedjeti toliko, da će otplatiti novu perilicu. Osobno, još mi je važnija pošteda rublja: majice, veste i traperice će vam izdržati dva ili tri puta veći broj pranja. A to je znatna količina novaca, kako god okrenete.

članak je nastao u suradnji s portalom Preporucamo.com