Samsung Exynos 990 je čipset za 2020. flagshipe, evo što donosi

Samsung Exynos 990 je čipset za 2020. flagshipe, evo što donosi

Samsung Electronics je na Samsung Tech Day 2019 predstavio Exynos 990 i 5G modem Exynos 5123 koje ćemo koristiti u Samsungovim flagship moblteima za 2020. Što novoga donosi novi čipset, u odnosu na postojeći Exynos 9825?

Glavna poboljšanja su u grafici (do 20% bolje performanse), imaju novi i bolji ISP čip za obradu fotografija, podržava 120 Hz te znatno bolji dual NPU za AI izračune. Tu je i podrška za LPDDR5, bržu i štedljiviji RAM memoriju.

I Exynos 990 i 5G Exynos modem 5123 koriste trenutno najnapredniji proizvodni proces u 7 nanometara (nm) koristeći ekstremno ultra-ljubičastu (EUV) tehnologiju

„Zanimljivosti u tehnološkom napretku neminovne su svuda oko nas. Mobilna tehnologija 5G otvara nove načine komunikacije i povezivanja, dok je AI spreman postati svakodnevni alat za ljude širom svijeta “, napomenuo je Inyup Kang, predsjednik System LSI Business u tvrtki Samsung Electronics.

“Samsungovi Exynos 990 i Exynos Modem 5123 savršeno su prilagođeni za 5G i AI aplikacije velikog volumena, a osmišljeni su kako bi pomogli najambicioznijim svjetskim poduzećima, velikim i malim, u postizanju svojih ciljeva za donošenje novih mogućnosti na svoje tržište.”

Exynos 990 ima novi Arm Mali-G77 GPU, prvi premium GPU utemeljen na novoj Valhall arhitekturi koja poboljšava grafičke performanse ili energetsku učinkovitost do 20 posto.

To dolazi uz sveukupno povećanje performansi od 20 posto zbog fleksibilne CPU strukture s tri klastera s dvije custom made jezgre, dvije visoko učinkovite i brze Cortex-A76 jezgre te četiri štedljive Cortex-A55 jezgre

Exynos 990 je najveći napredak napravio na području AI mogućnosti. Dolazi s vrhunskom dvojezgrenom neuronskom procesorskom jedinicom (NPU) i poboljšanim digitalnim signalnim procesorom (DSP) koji može obaviti više od deset bilijuna operacija (TOP) u sekundi.

NPU omogućuje lokalizirani AI na pametnom telefonu ili drugoj mobilnoj platformi, omogućavajući obradu podataka na uređaju, a ne prolazak kroz mrežu i poslužitelj, radi dodatne učinkovitosti i sigurnosti. Ovo također može poboljšati AI značajke poput prepoznavanja lica i otkrivanja scene.

Novi je i 5G Exynos modem 5123, jedan od prvih 5G modemskih čipova proizveden primjenom 7nm EUV procesa. Podržava gotovo sve mreže, od spektra 5G sub-6GHz i mmWave do 2G GSM / CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA i 4G LTE.

U 5G, s agregatom do 8 nosača (8CA), modem isporučuje maksimalnu brzinu silazne veze do 5,1 gigabita po sekundi (Gbps) u pod-6-gigahercima (GHz) i 7,35 Gbps u mmWave ili do 3.0 Gbps u 4G mrežama podržavajući viši red 1024 kvadraturne amplitudne modulacije (QAM).

Exynos 990 nadopunjuje ove brzine modema s vrlo širokom propusnom memorijom koja podržava brzine podataka LPDDR5 do 5.500 megabita u sekundi (Mb / s).

Procesor također ima pokretački program za prikaz brzine osvježavanja od 120 Hz, što igre oživljava smanjujući suzenje zaslona i omogućavanje glatkih animacija čak i na uređajima s više zaslona, poput sklopivih telefona.

Također na brodu je napredni procesor slike (ISP) koji podržava do šest pojedinačnih senzora slike uz istodobnu obradu tri; ovo omogućuje pro-grade fotografije, rezolucije do 108 megapiksela.

Očekuje se da će Exynos 990 i Exynos Modem 5123 započeti masovnu proizvodnju do kraja ove godine.