Kako odabrati ugradbenu pećnicu

Kako odabrati ugradbenu pećnicu

PEĆNICE
Kako odabrati novu pećnicu među stotinama modela koji svi na prvi pogled djeluju isto? Pročitajte ovaj kratki vodič kako bi lagano raspetljali taj gordijski čvor.

KAPACITET
Zapremnina koja se izražava u litrama, specificira koliko iskoristivog prostora ima u pećnici. Pravilo glasi, što veće to bolje.

SUSTAVI AUTOMATSKOG ČIŠĆENJA
Nitko ne želi provoditi svoje slobodno vrijeme čisteći pećnicu. Riječ je o dugotrajnom, napornom i prljavom poslu koji se obavlja u neugodnim položajima. Kako bi tome doskočili, proizvođači nude različite tipove automatskih programa čišćenja.

PIROLIZA
Piroliza dolazi od grčke riječi za vatru i slikovito opisuje kako program čišćenja funkcionira. Kada se program uključi, pećnica se zagrijava na visoke temperature (između 300 i 500 stupnjeva) te se sve nakupine i masnoće uništavaju. Po završetku programa potrebno je samo prebrisati unutrašnjost od pepela koji je preostao. Od svih programa čišćenja, piroliza se smatra najboljom.

KATALITIČKO ČIŠĆENJE
Katalitičko čišćenje je program automatskog čišćenja koji se oslanja na posebnu hrapavu površinu koja se najčešće nalazi na stražnjoj strani unutrašnjosti pećnice. Riječ je o poroznom materijalu koji upija masnoće i sokove iz hrane kada prskaju u pećnici. Kada se program uključi, pećnica se zagrijava na 250 C, gdje masnoće izgaraju uslijed visoke temperature rada. Bitno je napomenuti da se preostale tri površine moraju očistiti ručno.

ČIŠĆENJE PAROM
U pladanj za pečenje je potrebno uliti pola litre vode, te upaliti program za čišćenje. Nakon pola sata unutrašnjost pećnice će se ispuniti vodenom parom, što će omekšati mrlje i znatno olakšati čišćenje. Nakon završetka programa, dovoljno je unutrašnjost prebrisati mokrom krpom.

KONVEKCIJA
Ventilator unutar pećnice omogućava konvekciju, odnosno ravnomjerno širenje topline po unutrašnjosti. Prednost ventilatora je da možete pripremati jela brže s manjim utroškom energije.

TELESKOPSKE VODILICE
Teleskopske vodilice su dodatna oprema koja omogućava da pladanj za pečenje izvučete van pećnice prije nego ga podignete. To znatno smanjuje opasnost od opeklina i olakšava provjeru da li je jelo koje pripremate gotovo.

IZVLAČNE KOMANDE
Neke pećnice imaju mogućnost sakriti komande u kućište što znači da nemate niti jedan dio koji strši iz kontrolne ploče i omogućava čišći, elegantniji dizajn.


DVOSTRUKE PEĆNICE
Neke pećnice imaju dvostruke ventilatore i mogućnost postavljanja pregrade na sredinu. To vam omogućava pripremu dva jela istovremeno bez miješanja mirisa. Također možete koristiti samo jednu pregradu ovisno o potrebi kako bi smanjili potrošnju energije.